100%ART

ULUPUBIH – UDRUŽENJE LIKOVNIH UMJETNIKA PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI I DIZAJNERA BOSNE I HERCEGOVINE

COLLEGIUM ARTISTICUM, Centar Skenderija, Terezije bb 71000 Sarajevo, BiH >  Centar 077  >  Tel +387-33-200-723

E-mail: ulupubih@gmail.com

TEKSTIL+KOŽA u Bosni i Hercegovini

ULUPUBIH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i uz podršku ALU

 

Poziv za prijavu – KONKURS

 

Pozivamo autore da prijave svoje radove za izložbu UMJETNOST TEKSTILA u BiH koja će biti otvorena 27. septembra 2012. godine u sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Cilj projekta je da predstavi recentne radove bosanskohercegovačkih autora, prije svega modnih dizajnera, primijenjenih umjetnika, produkt dizajnera i svih onih koji u svom radu koriste tekstil, kožu i srodne materijale.

Konkurs je otvoren do 31. avgusta.

Prijave se predaju na e-mail ULUPUBIH-a ulupubih@gmail. com, sa subjektom 10 0%ART IME PREZIME od 1. juna do 28. avgusta, a originalne radove za žiriranje treba donijeti u kancelariju ULUPUBIH-a, Terezije bb, Skenderija, od 29. do 31. avgusta 2012. godine do 15.00 sati.

Pravo učešća na konkursu imaju bosanskohercegovački autori.

Za žiriranje se mogu predati maksimalno 4 rada u sljedećim formama: objekat, model sa lutkom ili bez, fotografija, film, video itd.

Kompletnu prezentaciju, uključujući lutke i sve druge vrste nosača obezbijeđuju autori. U galeriji postoje postamenti i stakla koji mogu biti korišteni za prezentaciju.

Radove će selektirati prof. Ognjenka Finci, Sanja Džeba i Ivana Bakal.

Imena učesnika biće objavljena nakon selekcije. Odabrani radovi će biti predstavljeni u katalogu i na posebnom dijelu web stranice ULUPUBIH-a. Planirano je da se izložba postavi tokom 2013. u Zagrebu i u Beogradu.

Osim izložbe, u sklopu projekta 100%ART teksil+koža u BiH biće organizovani okrugli sto i edukativne radionice sa učešćem eksperata iz regiona, proizvođačima konfekcije, odjeće, obuće i tekstilne galanterije.

Dodatne informacije se mogu dobiti u kancelariji ULUPUBIH-a, Terezije bb, na telefon 033 200 723 i putem e-maila ulupubih@gmail.com i na internet stranici http://www.ulupubih.com.ba/projekti/textil

TEKSTIL+KOŽA u Bosni i Hercegovini

 

ULUPUBIH projektom 100%ART ima namjeru podstaknuti dizajnere, umjetnike i proizvođače tekstila u BiH da tekstilnoj industriji ponude svoja inovativna rješenja, ostvarujući veći promet i prihod na tržištu konfekcijskog, ali i unikatnog oblikovanja.

Ideja projekta je preispitati naše određenje i specifičnost u širokom spektru obrade tekstila danas, te prezentirati mogućnosti i potencijale koje nose hrabri kreativci u ovom mediju krećući se između primjenjene i lijepe umjetnosti. Bosanskohercegovački dizajneri i umjetnici inovativno spajaju savremeni dizajn i tradicionalne tehnike u proizvodnji tekstila i time zaslužuju temeljitije upoznavanje i pažnju šireg auditorijuma, odnosno proizvođače koji bi njihove produkte mogli uspješnije plasirati na domaćem, a naročito međunarodnom tržištu.

 

Problematičnom statusu tekstilne umjetnosti u nas doprinosi i činjenica da ne postoji specijalizirano visoko obrazovanje za taj specifičan umjetnički smjer, kao ni strukovna organizacija koja bi sistematski radila na afirmaciji i promociji tekstilnog stvaralaštva. Veza između ovog segmenta kreativnog djelovanja i društveno-ekonomskih struktura nije do sada postojala, nije bilo interesa niti potpore, te se sve svodilo na napore pojedinaca i njihove vlastite inicijative i angažman.

Ciljevi projekta su:

– Podizanje kvaliteta, konkurentnosti i prepoznatljivosti modnog dizajna i produkcije u BiH

– Predstavljanje postojećih reprezentativnih kreativnih potencijala u svrhu informisanja domaće i inostrane javnosti i tržišta

– Stvaranje veze između umjetnika / kreativaca i potencijalnih proizvođača

– Edukacija o iskustvima visokih škola i evropskih tekstilaca, pokretanje ideje o osnivanju odsijeka za tekstil na ALU

 

Uz izložbu planiramo da organiziramo okrugli stol u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH na koji ćemo pozvati eksperte, stvaraoce, privrednike i goste iz regiona, te razmotriti aktuelnu teme “Koliko i za koga dizajniramo”, koliko je, lokalno ali i globalno, neiskorišten potencijal BiH dizajna i da li podsticaj kreativnosti može motivirati pozitivne socijalne promjene. Jedna od tema koje će biti zastupljene u analizama je i pitanje da li možemo doći do praktičnih rješenja koja će omogućiti plasman dizajnerski osmišljenih novih proizvoda na tržište.

U okviru projekta namjeravamo da organiziramo radionice i stručna predavanja o tekstilnom i modnom dizajnu. Ta bi predavanja obogatila i ohrabrila mlade dizajnere, pružila nova znanje iz oblasti tehnologije tekstila i kože, ukayala na stvarne probleme i načine kojim mogu uticati na to društvo svojim stvaralaštvom.

Planirano je da na izložbi učestvuje do 50 izlagača, a na okruglom stolu 4 eksperta i veći broj privrednika. Reprezentativni katalog izložbe, knjiga 100%ART će, osim reprodukcija radova izlagača, sadržavati i reklamne strane kao i imenik svih organizacija koje su učestvovale u projektu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s